Anne Bårdsgård

Kunsthåndverker

Handlag

For å holde handlaget i hevd

Sammen med tekstilkunstneren Karin Aurora Lindell står jeg bak prosjektet Handlag. Sammen har vi designet kolleksjonene LEV VEL og EVENTYR, materialpakker for ullbroderi til puter, løpere og nåleputer. Dette er eksklusive og vakre gjenstander til pynt og glede, i ny design og utarbeidet under mottoet:

”Fortidas arv – framtidas arvestykke”

Ullbroderiene tar utgangspunkt i gamle norske tradisjoner, som går helt tilbake til vikingtiden og Oseberg-skipet. Motivene er inspirert av frodig nordisk folkekunst, men broderi som dekorativ kunst er kjent fra hele verden. I Norden er ullbroderiet blitt brukt som dekor på puter, tepper, bordduker, saumaåklær, sjal og votter, men i dag er teknikken kanskje mest kjent fra bunadssøm. Typiske motiver er blomster, dyr, figurer og ornamenter.

Motivene på denne kolleksjonen har røtter i gjenstander vi finner på norske museer, der en del er datert helt tilbake til 1600-tallet. Ofte fremstår disse som rene malerier, der syerskene med nål og tråd har utformet sine private folkelivsskildringer med vakre og fargerike detaljer. Her finner vi blant annet havfruer og hjorter, tulipaner og ryttere.

Handlag står for evnen til å bruke hendene

Materialet i putene og løperne er norsk og består av klede fra Røros-tweed og garn fra Rauma ullvarefabrikk. Produktene ble i perioden 2009-2013 solgt som ferdige håndarbeidspakker, påtegnet og med sømbeskrivelse, ferdige til å brodere. Puter og løpere fikk årstall etter når de ble designet, men selvfølgelig fritt fram å brodere egne årstall og monogram, og selv føye til initialer på putas bakside.

 

Godt handlag!

Eventyr

Lev vel